Hva kan man gjøre hvis ingen vil sitte i styret?

Tid er en verdifull ressurs i vårt moderne samfunn. Hverdagen er hektisk med full jobb, familie, fritidsaktiviteter og andre forpliktelser. Tiden man sitter igjen med vil mange, med god grunn, verne om for å kunne bruke den på det som betyr mest for den enkelte.

Hvert år opplever derfor borettslag og sameier i Norge at det er utfordrende å finne kandidater som er villige til å stille til valg for et verv i boligselskapets styre. I noen boligselskap går vervene på rundgang. I andre ender man opp med at noen motvillig påtar seg vervet fordi det ikke finnes andre kandidater.

Det er uheldig for et borettslag eller sameie hvis styret består av personer som ikke har tilstrekkelig med kompetanse eller helst ikke vil sitte med ansvaret. For det første er det et stort ansvar for deg som sitter i styret. Gjennom vervet står du til ansvar for blant annet felleskapets økonomi, bygningsmasse og sikkerhet. For det andre har måten et borettslag eller sameie blir drevet på direkte påvirkning på hvordan vi og våre kjære lever. Det er tross alt hjemmene våre. Derfor er det i alles interesse at de som sitter med styreansvaret er både kompetente og motiverte, men også at de har tid nok til å lede boligselskapet på en god måte.

HVA KAN MAN DA GJØRE HVIS DE SOM TIL SLUTT BLIR SITTENDE MED STYREANSVARET EGENTLIG IKKE ØNSKET DET?

Det kommer an på hva årsaken er til at de som er i styret ikke ønsker det. Ulike årsaker har ulike løsninger – her kommer vi med noen.

1. “Vi finner ikke tid til å gjøre all jobben som styrevervene innebærer” – Sett bort mer av arbeidet

I noen tilfeller er styrets medlemmer kompetente, men sliter med å finne tid til å gjøre styrearbeidet så godt som de gjerne skulle sett at de fikk gjort det.

Er det på grunn av en sak som er så tung for styret at den overskygger alt annet, kan det være en god løsning å innhente bistand til å løse den. Det kan sitte langt inne for et styre å bruke noen tusenlapper på å anskaffe bistand i tyngre styresaker. Kanskje spesielt dersom man vet at den kunne vært løst av styret på egen hånd hvis de bare hadde hatt tid nok. Likevel kan det være det riktige å gjøre hvis det bidrar til at styret ikke risikerer å neglisjere de øvrige delene av ansvaret sitt ovenfor felleskapet. De tusenlappene det koster for å effektivt løse den tunge saken gjennom bistand i tyngre styresaker kan derfor være en veldig klok investering.  

Er det snarere summen av styrevervets belastning som er årsaken til manglende, frivillige kandidater, så bør dere revurdere valg av forretningsfører. Det er mange forretningsførere i markedet som tilsynelatende tilbyr det samme, men ved nærmere undersøkelser vil man kunne finne ut at det er store forskjeller på hvor mye støtte man får i styrehverdagen. En god forretningsfører bør ta unna så mye av det administrative arbeidet at det ikke er uoverkommelig å sitte i styret. I søket etter en slik forretningsfører bør dere starte med å se etter hva de forskjellige aktørene i markedet er innrettet mot. Arbeidsavlastingen vil sannsynligvis være høyere dersom man finner en aktør som har sitt primærfokus mot nettopp borettslag og sameier.

 Les mer om hvilke tjenester vi kan tilby dere her.

2. “Vi føler oss ikke kompetente som styre” – Kompetanseheving av styret

En annen ting man kan gjøre er å ta kurs innenfor styrearbeid med hele eller deler av styret. Det vil ikke automatisk gjøre at man blir mer motivert for å sitte med styreansvaret, men det kan i hvert fall bidra til at styret blir mer kompetent og derfor effektive i sitt arbeid. Det er flere aktører i markedet som tilbyr kurs og kompetanseheving for borettslag og sameier. Derfor kan det være vanskelig å velge. For å kunne velge riktig kan det for det første være smart å kontrollere at det er et firma som faktisk har store deler av sin virksomhet innenfor bransjen. For det andre at kursene de tilbyr passer overens med aktiviteten i borettslaget eller sameiet. Og for det tredje at de gir deg muligheten til å bygge en synlig kompetanseprofil slik at du sitter igjen med merverdi etter endt styreverv.

Les mer her om hva vårt senter for kurs og kompetanse - Solibo Academy - kan tilby for å gi dere mer kompetanse.

3. “Vi føler at vi verken har tid eller kompetanse” – Ekstern styreleder

De første to grepene kan både alene og sammen bidra til å forenkle styrehverdagen og gjøre at styret får forbedret sin evne til å ivareta ansvaret overfor felleskapet på en god måte. Likevel er det ikke sikkert at det er nok for å løse styrets utfordringer, og det kan også være at man befinner seg i en situasjon hvor ingen føler de verken har tid eller kompetanse til å sitte med styrensvaret. I slike situasjoner kan en god løsning være å hente inn en ekstern styreleder. En ekstern styreleder er lik den interne styrelederen som vi alle kjenner til. Han eller hun stiller også til valg på årsmøter eller generalforsamlinger. Det at vedkommende er ekstern, er enkelt og greit en betegnelse på at styrelederen er hentet fra utsiden av boligselskapet.

Med utfordringen knyttet til tid og kompetanse lagt til grunn, så er hovedforskjellen på en ekstern og intern styreleder for det første at den eksterne styrelederen har påtatt seg vervet med tilgjengelig tid for å gjøre det. For det andre så har de aller fleste eksterne styreledere både kompetanse og erfaring fra tilsvarende verv fra før slik at man kan være trygg på at felleskapets verdier forvaltes godt.

HVOR FINNER MAN DISSE EKSTERNE STYRELEDERNE?

Her er det også flere forskjellige aktører i markedet. Det er for eksempel flere advokatfirma som tilbyr tjenesten, samt andre mer spesialiserte firma som formidler eksterne styreledere. Hva slags tjeneste borettslaget eller sameiet får igjen for pengene sine varierer også. Hos noen betaler borettslaget eller sameiet en timespris for den eksterne styrelederens arbeid. Gjennom andre betaler man et engangsgebyr for å få formidlet en styrelederkandidat.

Uansett hva man ender opp med, så er det noen faktorer det er viktig å være oppmerksomme på i prosessen med å skaffe en ekstern styreleder:

  • Sammenlign priser. Selv om høy kompetanse ofte samsvarer med noe høyere priser, så er det viktig å sørge for at man ikke betaler et urimelig høyt beløp sammenlignet med konkurrentene i markedet.

  • Kontroller styrelederens kompetanse. Sørg for at styrelederkandidaten har kompetanse som er enten kvalitetssikret eller garantert av en ekstern part.

  • Velg en aktør som tilbyr mer enn kun selve styrelederen. De beste tilbudene er de hvor dere får støtte og oppfølging med på kjøpet av den eksterne styrelederen.

  • Samle tjenestene deres hos én aktør. Noen aktører tilbyr alle de forskjellige tjenestene vi har sett på til nå, inkludert formidling av eksterne styreledere. Først ved å samle alle disse tjenestene hos én aktør vil styrehverdagen bli så enkel som den kan bli og alles verdier forvaltet på en best mulig måte.

Les mer her om hvordan vi kan formidle en ekstern styreleder til dere.

HVA DET HELE HANDLER OM

Uansett hva utfallet av prosessen for å sette sammen et nytt styre blir, så er det viktig å huske på hva alt egentlig dreier seg om: Nemlig at styret i et borettslag eller sameie skal forvalte dine og fellesskapets verdier for fremtiden, og ikke minst skape et trygt og godt bomiljø for deg og de du bryr deg aller mest om.

Sørg derfor for å velge noen som deler dette målet med dere.

Forrige
Forrige

FDV-dokumentasjon i borettslag og sameier

Neste
Neste

Alt du trenger å vite om valgkomité i borettslag og sameier