Hvordan å få til en vellykket dugnad – tips og triks  

En dugnad er definert som frivillig, ubetalt arbeid som er gjort i fellesskap. Det stilles ingen formelle krav i loven på at eiere i et boligselskap må være med på dugnad og styret kan heller ikke pålegge eiere til å delta. Så hva er den beste måten for å få med fellesskapet på dugnaden?

Det er mange måter styret kan få eiere engasjert på og for å få til en effektiv dugnad må styret planlegge godt og tilby en «gulrot» for oppmøte!  

 

Forberede til dugnad

Boligselskap pleier å avholde dugnader to ganger i året, en gang om våren og en om høsten. Men uansett når det skal avholdes, er det viktig med gode forberedelser før dugnaden skal skje. Datoen må avklares, oppgavene skal drøftes, invitasjonen skal skrives og sendes ut, og utstyr skal handles inn.

Før informasjon om dugnaden sendes ut, bør styret fastslå målsetninger og sluttilstand for dugnaden – hvordan ønsker styret at det skal se ut etter at dugnaden er ferdig? Etter oppgavene er bestemt og datoen er satt, må informasjon sendes ut til eiere. Det fins mange måter å organisere dugnaden på. Styret pleier å sende ut et infoskriv med en dato og tidspunkt hvor eiere skal møte opp for å utføre oppgaver sammen i fellesskap. Styret kan også velge å lage en liste over oppgaver som bør gjøres som gir eiere mulighet til å velge hvilke oppgaver de kan se for seg. Hvis styret velger denne metoden er det lurt å sette en frist på når oppgavene skal utføres innen.

En dugnad kan ikke gjøres uten utstyr. Om dere skal male benkene ut i gården, må malerkoster handles inn. Om buskene skal skjæres må dere ha utstyr til dette. Det er styrets ansvar at det er kjøpt inn nok utstyr til alle som skal delta i dugnaden.

 

Oppgaver å gjøre under dugnaden

Mulighetene under dugnad er endeløse. Her må man vurdere hva som kan gjøres lett av eiere og hva som bør settes bort til fagfolk. Det er en fin balanse mellom å ikke planlegge for mye samt å ikke ha for lite oppgaver for eierne under dugnaden.

Bruk tiden under dugnaden til å gjøre små vedlikeholdsoppgaver som rydding i bakgården eller å trimme hekkene. Det beste for boligselskapet er at eiere gjør mindre vedlikeholdsoppgaver mens store oppgaver settes bort til fagfolk. Om dere har planer om å male fasaden bør dette settes bort til fagfolk for å sørge for at jobben blir ordentlig gjort og sikkerhet ivaretas. Men om det er snakk om å flekke over rekkverk eller vinduskarmer kan dette fint gjøres av eiere under dugnad. Jo flere mindre oppgaver som kan gjøres av eiere under dugnaden, jo lettere er det for styret å holde felleskostnadene lav i boligselskapet.

 

Hvordan oppmuntre oppmøte?

De fleste boligselskap strever med å få til godt oppmøte under dugnader. Det anbefales å gjøre dugnaden til et sosialt arrangement for eiere. Gi dem en mulighet til å møte naboene og samarbeide for å utbedre bomiljøet. Dugnaden ganger jo trossalt fellesskapet.

Et hyggelig arrangement kan ha mange forskjellige ansikter, men det slår aldri feil med en liten «gulerot» under dugnaden. Servering av mat og drikke, en form for underholdning eller loddtrekning av premier kan være gode eksempler for å få til godt oppmøte. Et eksempel som ofte blir brukt er å gjemme gavekort eller andre premierer rundt omkring der eiere skal plukke søppel etter snøen har smeltet om våren. Litt senere på året kan man grille pølser og servere brus etter en dag med å fjerne løv fra sluk og avløp og gjøre gården klar til vinteren.

Uansett hvilken metode dere i styret går for, er det viktig å gjøre dugnaden inspirerende og effektiv, så man får engasjerte eiere som ønsker å bidra til felleskapet.

Forrige
Forrige

Vedlikeholdsplan - en liten kostnad i det store bildet

Neste
Neste

Fire gode råd til årsmøtet i deres sameie eller borettslag